
اطلاعات کامل درباره دوربین مداربسته
در این ساعت گروه حفاظت و امنیت اطلاعاتی کامل در مورد سیستم دوربین مداربسته را برای شما کاربران گرامی تهیه و تدوین کرده است. با ما همراه باشید.
دوربین مداربسته چیست؟
دوربین مداربسته یا CCTV ر(Closed Circuit Television) امروزه یکی از مهمترین اجزای سیستمهای حفاظتی و امنیتی است. واژه مداربسته بیانگر این است که تصاویر ضبط شده توسط این دوربین در یک مدار بسته نشان داده میشود و یک حالت بخش خصوصی دارند و دسترسی به آن تصاویر توسط کاربر محدود میشود. همچنین چون این دوربینها غالباً به صورت ثابت هستند، تصویربرداری آنها در برگیرنده یک محیط و محدوده خاص میباشد.
سیستم دوربین مداربسته که با نام نظارت ویدیویی نیز شناخته میشود، ابتدا در صنایع امنیتی و نظامی به کار گرفته شدند و رفته رفته پای خود را در تمام ابعاد زندگی شهری ما از جمله امنیتی، حفاظتی و نظارتی باز نمودند. البته هر کاربردی از دوربین مدار بسته نیاز به تجهیزات و دوربین متناسب با خود را دارد تا بهترین راندمان و کمترین هزینه را در پی داشته باشد. از سیستم دوربین مداربسته در مکانهای حساس و پر رفت و آمد مثل بانکها، بیمارستانها، مدارس، ساختمانهای نظامی، رستوران و هتلها استفاده میشود.
تاریخچه دوربین مدار بسته (CCTV):
نخستین سیستم مداربسته در سال ۱۹۴۲ میلادی توسط شرکت زیمنس آلمان به منظور مشاهده پرتاب موشکهای v2 نصب شد. یک مهندس آلمانی بنام “والتر بروچ” مسئول نصب این سیستم بود. در آمریکا اولین تبلیغ دوربین مداربسته در سال ۱۹۴۹ مربوط به محصولی با نام “وریکون” بود که در تبلیغات گفته میشد به مجوز دولتی نیازی ندارد. از آن پس سیستمهای ضبط تصاویر دوربین مداربسته در برخی پایگاههای فضایی بزرگ جهت ضبط تصاویر پرتاب موشکها بکار گرفته شد و خیلی زود روی موشکها نصب شد تا جایی که تصاویر را همراه با صدا به زمین ارسال کرد. در سال ۱۹۶۹ شخصی به نام ماری ون بریتان دوربین امنیتی برای محافظت خانهها را اختراع کرد. این سیستم دارای دستگاهی بود که امکان دیدن و شنیدن صدای شخصی را که پشت درب بود، برای صاحب خانه فراهم میکرد.
بتدریج برخی از حرفهها و مشاغل بخصوص آنهایی که بیشتر در معرض سرقت قرار داشتند، نیز به دوربین مداربسته روی آوردند. در سال ۱۹۹۰ دستگاههای ضبط تصاویر دوربینها تنها با قابلیت “ضبط بعد از شناسایی حرکت” وارد بازار شدند که استفاده از دوربین مداربسته را در این کشور بسیار بیشتر کرد. تا قبل از آن، دستگاههای ضبط تصاویر تا حد زیادی از نظر میزان حجم ذخیره و قابلیتها بسیار محدود بود. از نیمه دوم سال ۱۹۹۰ پلیس دوربینهای زیادی را در سطح شهرها بخصوص مراکز عمومی، مدارس و پروژههای ساختمانی نصب کرد.
در انگلستان نیز استفاده از دوربین مداربسته بسیار متداول شد. شهر “نورفولک” انگلستان نخستین جایی در این کشور بود که دوربینها در آن نصب شدند. بطور کلی در دهه میلادی بین ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰، استفاده از دوربینهای مداربسته در بسیاری از کشورها رواج یافت.
ساختار اصلی دوربین:
- بدنه دوربین: قاب اصلی و قاب پوششی (بیرونی) که نسبت به فضای مورد استفاده آن را انتخاب میکنند.
- لنز دوربین: لنز زوم یا موتوردار دوربین مداربسته نوعی از لنز است که امکان تغییر فاصله کانونی و در نتیجه زاویه دید دوربین را از راه دور مهیا میکند. این لنزها همچنین معمولاً دارای فوکوس خودکار نیز هستند. (پیشنهاد میکنیم جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره زوم دوربین مداربسته به مطلب دوربین مداربسته با قابلیت زوم مراجعه فرمایید).
- بخشهای الکترونیکی دوربین: سنسور، بورد اصلی، کانکتور و بورد تغذیه.
انواع دوربین مداربسته:
دوربینهای مداربسته را از جنبههای مختلفی میتوان در دستهبندیهای مختلفی قرار داد:
۱- از نظر نوع سیگنال خروجی:
آنالوگ: این دوربینها نسل ابتدایی دوربینهای مداربسته میباشند که برای دریافت و ارسال اطلاعات صدا و تصویر از امواج آنالوگ استفاده میکنند.
آیپی (ip): دوربینهای ip نسل جدید دوربینهای مداربسته هستند. امروزه بازارهای جهانی تمایل زیادی به دوربینهای دیجیتال نشان داده است. از امواج کاملا دیجیتال برای تحلیل و ارسال دادههای تصویر و صدا استفاده میکنند.
در جدول زیر مقایسه مختصری بین این دو نوع دوربین آورده شده است. جهت کسب اطلاعات بیشتر به مطلب تفاوت سیستم مداربسته آنالوگ و آی پی مراجعه نمایید.
نوع دوربین | بستر کابلینگ | ضبط کنندهها | نصب | امنیت | نویز پذیری | کیفیت | قیمت |
آنالوگ | کابل کواکسیال RG 59 | DVR | سادهتر | کمتر | بالاتر | پایینتر | کمتر |
ip | کابل شبکه Twisted pair | NVR یا نرم افزار | پیچیدهتر | بیشتر | کمتر | بالاتر | بالاتر |
۲- از نظر نوع سنسور:
- سنسور سی سی دی (CCD)
- سنسور سیماس (CMOS)
۳- از نظر انتقال تصاویر:
- بیسیم
- باسیم
۴- از نظر شکل ظاهری و نوع کاربرد:

- دوربین مداربسته مخفی یا مینیاتوری: دوربین مداربسته مخفی یا مینیاتوری دوربینهای کوچکی هستند و از نوع دوربینهای مداربسته مخفیاند. به این دوربینها سوزنی هم گفته میشود.
- مداربسته باکس(Box): اصطلاح باکس (Box) به معنای جعبه است. دوربینهای باکس دوربینهایی با بدنه معمولاً مستطیلی شکل و پلاستیکی هستند که لنز آنها به صورت جدا بر روی دوربین نصب میشود.
- دوربین مداربسته دام (Dome): اصطلاح دام (Dome) به معنای گنبد است. همانطور که از معنای این دوربینها واضح است اصطلاح دام به شکل بدنه این نوع از دوربینهای مداربسته دلالت دارد.
- دوربین مداربسته بولت (Bullet): اصطلاح بولت (Bullet) به معنای گلوله است. دوربینهای بولت دوربینهایی با بدنه معمولاً استوانهای شکل و عموماً فلزی هستند.
- دوربین مداربسته اسپید دام (Speed dome): دوربینهای گردان را با نامهای متفاوتی میشناسند، بعضی از این نامها عبارتند از Fast dome ,Speed dome ,PTZ.
- دوربین مداربسته حرارتی (Thermal): دوربینهای حرارتی یا گرمایی (Thermal) نوعی از دوربینهای مداربسته هستند که تصاویر خود را به جای نور با توجه به شکل حرارتی محیط میسازند.
۵- از نظر محل استفاده:
- محیط داخلی (سقف دار)
- محیط بیرونی (فضای باز)
کاربردهای دوربین مدار بسته:
به طور کلی دوربینهای مداربسته کاربرد امنیتی و نظارتی دارند و در مکانهای مختلفی اعم از ادارات، منازل شخصی، فروشگاهها و… مورد استفاده قرار میگیرند. در زیر به ذکر چند مثال از دیگر کاربردهای آن میپردازیم:
- نظارت و کنترل ترافیک شهری
- مورد استفاده در معابر، خیابان و آزاد راهها به منظور نظارت بر سرعت خودروها
- نظارت و کنترل رفتار اشخاص در مدارس و مهد کودکها
- مورد استفاده در حمل و نقل عمومی، مراکز تجاری، خطوط تولید کارخانهها و …
- مورد استفاده در رخدادها و استادیومهای ورزشی
- و …
فواید استفاده از دوربینهای مداربسته:
در زیر به چند مورد از مهمترین مزیتهای استفاده از این سیستم پرکاربرد اشاره میکنیم:
- کاهش چشمگیر جرایم در مکانهایی که دارای سیستم نظارت ویدئویی هستند.
- افزایش دقت و صرفهجویی در زمان و هزینههای نظارت بر اماکن، مشاغل، معابر و کارهای صنعتی با استفاده از سیستمهای نظارت ویدئویی.
- امکان تصویربرداری از اماکن، وقایع و آزمایشهایی که شرایط مناسب برای حضور انسان در آنها وجود ندارد.
نکته: جالب است بدانید که یکی از باارزشترین مدارک و شواهد علمی، فیلمهای ضبط شده توسط دوربینهای مداربسته از وقایع طبیعی یا آزمایشهای علمی میباشد.
معایب استفاده از دوربینهای مدار بسته:
دوربینهای مداربسته هرگز نمیتوانند از جرم و جنایت به طور کامل جلوگیری کند.
یکی از مهمترین نکاتی که گروه حفاظت و امنیت همیشه بر آن تاکید دارد، این است که استفاده از سیستمهای امنیتی هرگز نمیتواند به طور کامل از ارتکاب جرم و جنایت و یا سرقت مال و اموال شما جلوگیری کند. این نکته را همیشه به یاد داشته باشید که استفاده از سیستمهای امنتیی مانند دوربین مداربسته، دزدگیر اماکن، دزدگیر خودرو، ردیاب خودرو و سایر سیستمهای هوشمند و غیرهوشمند، فقط قادرند احتمال جرم و جنایت را کم نمایند. اما مطمعن باشید که:
«استفاده از سیستمهای امنیتی و رعایت نکات ایمنی بهترین عملکرد ممکن برای کاهش جرم و جنایت و حفظ جان و مال شما میباشد.»
از سایر معایب استفاده از سیستمهای نظارت ویدئویی میتوان به نقض حریم خصوصی، هزینهبر بودن و آسیبپذیری این سیستمها اشاره کرد.
ورود به سایت